PHILIPPE LE PICARDORGEL GRONSVELD

Het Philippe le Picardorgel is een uniek instrument in deze omgeving. Het werd in 1711 gebouwd door een orgelbouwer die net daarvoor vanuit Noord-Frankrijk naar Luik was verhuisd. Zodoende staat er in een Nederlandse kerk een waar Frans barok-orgel. Het staat in de al even fraaie St.Martinuskerk, waar door de adellijke familiewapens op het orgel en op andere plaatsen in de kerk de adem van het vroegere graafschap Gronsveld voel- en tastbaar is.

Het is een drieklaviers-instrument, waarbij het Récit alleen diskant is. De dispositie is nagenoeg volledig uit 1711, met alle typische Franse registers als Cromhorne, Voix Humaine, Nasard en Tierce. Het pedaal was oorspronkelijk een aangehangen kistpedaal, maar is bij de restauratie van 1974 uitgebreid en heeft sinds de jaren negentig een prachtig trompetregister erbij.

Grand OrgueC – c3

Bourdon 8′

Prestan 4′

Flûte 4′

Nazard 3′

Doublette 2′

Tierce 1 3/5′

Cornet D IV

Fourniture IV

Trompette B/D 8′

Voix Humaine B/D 8′

Positif C – c3

Bourdon 8′

Prestant 4′

Nazard 3′

Doublette 2′

Tierce 1 3/5′

Larigot 1 1/3′

Cymbale III

Cromorne B/D 8’

Tremblant doux

Echo/Récit c1 – c3

Bourdon 8′

Flûte 4′

Cornet III

Hautbois 8′

Pédale C-d1

Soubasse 16′

Flûte 8′

Trompette 8′

Er was vlak na de bouw helemaal geen organist in Gronsveld! Dat is later helemaal goed gekomen, de langst werkzame organist was Eddy Goessens, die ruim 50 jaar het orgel bespeelde!